Helyi hálózat (LAN)

A legtöbb vállalkozás informatikai rendszere kialakításakor nem fordít elég figyelmet a számítógép hálózat kialakítására. Egy megbízhatóan működő számítógépes rendszer alapja a megfelelően tervezett és kialakított hálózat.

Nagyon sok bosszantó, megfejthetetlen hibától kímélhetjük meg magunkat, ha figyelünk a hálózat kialakítására. Sokszor nem is gondolja a felhasználó, hogy az ügyviteli programban rendszeresen jelentkező hiba a rosszul kialakított hálózat miatt van.

A helyi hálózat kialakításánál a vezetékes és vezeték nélküli megoldások közül választhatunk. A vezetékes hálózat nagyobb sebességet és biztonságot ad. A vezeték nélküli hálózat rugalmasságáért cserébe kisebb sebességet kapunk. A vezeték nélküli hálózat tervezésénél ügyelni kell arra, hogy a hálózat sebessége a távolság és a gépek számának növekedésével csökken. A vezeték nélküli hálózat hibás beállítása esetén támadhatóvá válik az informatikai rendszer.

Mire figyeljünk a hálózat kialakításakor?

Egy telephelyi hálózat kialakításakor több szempontot is figyelembe kell venni:

Milyen adatátviteli sebesség szükséges az alkalmazások megfelelő működéséhez?

A mai ügyviteli rendszereket kiszolgáló korszerű adatbázis-kezelő rendszerek a számítógépek felöl érkező kéréseket feldolgozzák és a hálózaton csak a szükséges adatokat küldik el. Ezért fontosabb a szerver feldolgozási sebessége, mint a hálózat sebessége. A szerverek hálózati kapcsolatának célszerűen egy nagyságrenddel nagyobbnak kell lennie mint a munkaállomásokénak.

Például egy gigabites hálózati kártyával rendelkező szerver egyidejűleg 10 db 100 Mbit/s sebességű hálózati kártyával rendelkező számítógépet ki tud szolgálni sebességcsökkenés nélkül. Mivel a számítógépek nem folyamatosan bombázzák kéréseikkel a szervereket, ezért ez a sebesség a gyakorlatban több száz számítógép kiszolgálására is elegendő.

Hány épület van?

Egy nagyobb telephely esetén gyakran előfordul, hogy a számítógépek több épületben helyezkednek el. Ilyen esetben a számítógép hálózatnak a szabadban is kell haladnia. Mivel a hagyományos kábelezés érzékeny az elektrosztatikus zajokra, ezért célszerű épületen kívül optikai hálózatot építeni, így az informatikai eszközeinket megóvhatjuk a villámlások, elektrosztatikus kisülések okozta károsodástól.

Ha az optikai kábelezés nem megoldható (pl. a telephely az út két oldalán van), vezeték nélküli hálózattal helyettesíthetjük. Mivel ez a megoldás lassabb kapcsolatot eredményez, ezért csak néhány gép esetén javasolt.

Milyen környezetben van a kábelezés?

Ipari környezetben, amikor az informatikai kábelek nagy gépek, erősáramú kábelek közelében haladnak, vagy a közelben adótorony van, fontos a kábelezés védelme. Ilyen esetben az elterjedtebb UTP (árnyékolatlan) kábelezés helyett árnyékolt (STP, FTP) kábelezést kell kialakítani.

Hány felhasználó használja a rendszert?

Egy új kábelezés kialakításánál a szükséges végpontok meghatározásához nem a felhasználók számát, hanem az irodák alapterületét célszerű figyelembe venni. A jó kiindulási alap, ha egy felhasználóra 5 m2-t és 2 informatikai végpontot számítunk. Tehát 100 m2 irodában 40 végpontot célszerű megépíteni, amelyeket az irodák berendezését figyelembe véve egyenletesen kell elosztani.

Vannak-e mobil felhasználók?

A mobil felhasználóknak a hálózat eléréséhez vezeték nélküli (wireless) hálózatot alakíthatunk ki. A tervezésnél fontos, hogy ne csak a lefedettségre figyeljünk, hanem a hozzáférési pontok megfelelő számára is.

A hálózat biztonságára ilyen esetben fokozottan figyelni kell, mivel a hálózat eléréséhez nem kell fizikai kapcsolat. Megfelelő titkosítás hiányában a hálózatunkhoz egy idegen a telephely előtt álló autóból hozzáférhet.

Tévhitek

Gigabites hálózat

Rendszeresen találkozunk azzal a tévhittel, hogy a gigabit eszközökből felépített hálózat sokkal gyorsabb, mint a 100 Mbit/s eszközökből kialakított. Ez csak akkor igaz, ha a hálózat tervezésére is megfelelő figyelmet fordítunk.

A felhasználók számítógépei általában a szervereket és az internetet próbálják elérni. Mivel a szervereknek egyszerre több számítógépet kell kiszolgálni, ezért a szerverek közelében nagyobb az adatforgalom a hálózaton.

Ha megpróbálunk elképzelni egy különböző vastagságú csövekből kiépített csőrendszert, akkor könnyebben megérthetjük a problémát.

A jól kialakított rendszer úgy néz ki, hogy a szerverek vastag csővel kapcsolódnak egy nagyon vastag csőre (ez a vastag cső jelképezi a központi switch belső adatátviteli sebességét), ami a számítógépek felé haladva folyamatosan vékonyodik. Nagyon könnyen megtalálhatjuk a hálózat szűk pontjait, ha lerajzoljuk a hálózatot a sebességnek megfelelő vastagságú vonalakból.

Vezeték nélküli hálózat

A vezeték nélküli hálózat sebességéről általában azt hiszik, hogy minden körülmény között a számítógépek az eszközökön megadott sebességgel csatlakoznak a hálózathoz.

A hozzáférési ponttól távolodva, vagy rossz átviteli közegben (pl.: vasbetonfalak) a jel gyengül, ezért a kapcsolat alacsonyabb sebességre vált, hogy a megbízható kapcsolat megmaradjon.

Egy hozzáférési pont a megadott sebességgel szolgálja ki a számítógépek összességét. Tehát már két számítógép egyidejű kapcsolódása esetén is csak a fele sebességgel tudjuk használni a hálózatot.

A hozzáférési ponttól 20 méterre levő számítógép, a szabványos 54 Mbit/s helyett a távolság miatt már csak 11 Mbit/s sebességel működne, de ha két számítógép kapcsolódik a hálózatra, akkor a sebesség is osztódik kétfelé. Így egy számítógép már csak kb. 5,5 Mbit/s sebességgel működik. Ha ebben az esetben a vezetékes hálózatra kapcsolódunk, akkor a sebességünk kb. 20 szoros lehet.

Híreink

  • ElérhetőségeinkTöbb ügyfél részéről is előfordult az utóbbi időben, hogy a hibabejelentést rossz címre küldte, ezért késve tudtuk elkezdeni a hiba elhárítását. Kérjük, hogy olvassa el, hogy melyik kapcsolattartási lehetőség a legjobb Önnek.
  • Képzési program az Abakusz Kft munkatársainakA feladataink elvégzéséhez állandó képzésre van szükség.

Ügyfeleink véleménye

  • Kóródi Gábor (Győri Szeszgyár és Finomító ZRt)Győr egyik legjobb ár/érték arányú, ugyanakkor ügyfélorientált informatikai szolgáltatója.
  • Fenyősi Béla (Igm)Az Abakusz Kft jelenleg is üzemelteti rendszerünket, Osztrák székhelyű anyavállalatunk informatikai partnerével karöltve. Munkájukat megfelelő szakmai felkészültséggel, a vállalt reagálási és rendelkezésre állási időket pontosan betartva végzik.