Irodaszer webáruház

Informatikai és irodatechnikai kellékek nagy választékával várja vevőinket webáruházunk.

Informatikai kellékanyagok

Informatikai és irodatechnikai kellékek nagy választékával várjuk vevőinket. Ha nagy készletünk ellenére előfordul, hogy nem tudjuk Önt azonnal kiszolgálni, másnapra átveheti a kért kelléket.

Rendszerintegráció

Az Abakusz Kft egyik legdinamikusabban fejlõdõ üzletága a rendszerintegráció. Teljes körû informatikai megoldásokkal, kulcsrakész rendszerek telepít...

Rendszerintegráció

Üzemeltetés és szervíz

 Az egyre bonyolultabbá váló számítástechnikai berendezések és szoftverrendszerek mellett ma már elképzelhetetlen megfelelõ szakértelem és tapasztal...

Üzemeltetés és szervíz

Kereskedelem

A számítástechnikai eszközökbõl a minõségi termékek forgalmazása a fõ cél. Termékkörünk az otthoni felhasználók által igényelt személyi számítógépektõ...

Kereskedelem

Hálózatépítés

A strukturált kábelezési rendszerek megvalósítása és üzemeltetése során kiemelt figyelmet fordítunk széles körû szolgáltatások biztosítására is...

Hálózatépítés

Helyi hálózat (LAN)

A legtöbb vállalkozás informatikai rendszere kialakításakor nem fordít elég figyelmet a számítógép hálózat kialakítására. Egy megbízhatóan működő számítógépes rendszer alapja a megfelelően tervezett és kialakított hálózat.

Nagyon sok bosszantó, megfejthetetlen hibától kímélhetjük meg magunkat, ha figyelünk a hálózat kialakítására. Sokszor nem is gondolja a felhasználó, hogy az ügyviteli programban rendszeresen jelentkező hiba a rosszul kialakított hálózat miatt van.

A helyi hálózat kialakításánál a vezetékes és vezeték nélküli megoldások közül választhatunk. A vezetékes hálózat nagyobb sebességet és biztonságot ad. A vezeték nélküli hálózat rugalmasságáért cserébe kisebb sebességet kapunk. A vezeték nélküli hálózat tervezésénél ügyelni kell arra, hogy a hálózat sebessége a távolság és a gépek számának növekedésével csökken. A vezeték nélküli hálózat hibás beállítása esetén támadhatóvá válik az informatikai rendszer.

Mire figyeljünk a hálózat kialakításakor?

Egy telephelyi hálózat kialakításakor több szempontot is figyelembe kell venni:

Milyen adatátviteli sebesség szükséges az alkalmazások megfelelő működéséhez?

A mai ügyviteli rendszereket kiszolgáló korszerű adatbázis-kezelő rendszerek a számítógépek felöl érkező kéréseket feldolgozzák és a hálózaton csak a szükséges adatokat küldik el. Ezért fontosabb a szerver feldolgozási sebessége, mint a hálózat sebessége. A szerverek hálózati kapcsolatának célszerűen egy nagyságrenddel nagyobbnak kell lennie mint a munkaállomásokénak.

Például egy gigabites hálózati kártyával rendelkező szerver egyidejűleg 10 db 100 Mbit/s sebességű hálózati kártyával rendelkező számítógépet ki tud szolgálni sebességcsökkenés nélkül. Mivel a számítógépek nem folyamatosan bombázzák kéréseikkel a szervereket, ezért ez a sebesség a gyakorlatban több száz számítógép kiszolgálására is elegendő.

Hány épület van?

Egy nagyobb telephely esetén gyakran előfordul, hogy a számítógépek több épületben helyezkednek el. Ilyen esetben a számítógép hálózatnak a szabadban is kell haladnia. Mivel a hagyományos kábelezés érzékeny az elektrosztatikus zajokra, ezért célszerű épületen kívül optikai hálózatot építeni, így az informatikai eszközeinket megóvhatjuk a villámlások, elektrosztatikus kisülések okozta károsodástól.

Ha az optikai kábelezés nem megoldható (pl. a telephely az út két oldalán van), vezeték nélküli hálózattal helyettesíthetjük. Mivel ez a megoldás lassabb kapcsolatot eredményez, ezért csak néhány gép esetén javasolt.

Milyen környezetben van a kábelezés?

Ipari környezetben, amikor az informatikai kábelek nagy gépek, erősáramú kábelek közelében haladnak, vagy a közelben adótorony van, fontos a kábelezés védelme. Ilyen esetben az elterjedtebb UTP (árnyékolatlan) kábelezés helyett árnyékolt (STP, FTP) kábelezést kell kialakítani.

Hány felhasználó használja a rendszert?

Egy új kábelezés kialakításánál a szükséges végpontok meghatározásához nem a felhasználók számát, hanem az irodák alapterületét célszerű figyelembe venni. A jó kiindulási alap, ha egy felhasználóra 5 m2-t és 2 informatikai végpontot számítunk. Tehát 100 m2 irodában 40 végpontot célszerű megépíteni, amelyeket az irodák berendezését figyelembe véve egyenletesen kell elosztani.

Vannak-e mobil felhasználók?

A mobil felhasználóknak a hálózat eléréséhez vezeték nélküli (wireless) hálózatot alakíthatunk ki. A tervezésnél fontos, hogy ne csak a lefedettségre figyeljünk, hanem a hozzáférési pontok megfelelő számára is.

A hálózat biztonságára ilyen esetben fokozottan figyelni kell, mivel a hálózat eléréséhez nem kell fizikai kapcsolat. Megfelelő titkosítás hiányában a hálózatunkhoz egy idegen a telephely előtt álló autóból hozzáférhet.

Tévhitek

Gigabites hálózat

Rendszeresen találkozunk azzal a tévhittel, hogy a gigabit eszközökből felépített hálózat sokkal gyorsabb, mint a 100 Mbit/s eszközökből kialakított. Ez csak akkor igaz, ha a hálózat tervezésére is megfelelő figyelmet fordítunk.

A felhasználók számítógépei általában a szervereket és az internetet próbálják elérni. Mivel a szervereknek egyszerre több számítógépet kell kiszolgálni, ezért a szerverek közelében nagyobb az adatforgalom a hálózaton.

Ha megpróbálunk elképzelni egy különböző vastagságú csövekből kiépített csőrendszert, akkor könnyebben megérthetjük a problémát.

A jól kialakított rendszer úgy néz ki, hogy a szerverek vastag csővel kapcsolódnak egy nagyon vastag csőre (ez a vastag cső jelképezi a központi switch belső adatátviteli sebességét), ami a számítógépek felé haladva folyamatosan vékonyodik. Nagyon könnyen megtalálhatjuk a hálózat szűk pontjait, ha lerajzoljuk a hálózatot a sebességnek megfelelő vastagságú vonalakból.

Vezeték nélküli hálózat

A vezeték nélküli hálózat sebességéről általában azt hiszik, hogy minden körülmény között a számítógépek az eszközökön megadott sebességgel csatlakoznak a hálózathoz.

A hozzáférési ponttól távolodva, vagy rossz átviteli közegben (pl.: vasbetonfalak) a jel gyengül, ezért a kapcsolat alacsonyabb sebességre vált, hogy a megbízható kapcsolat megmaradjon.

Egy hozzáférési pont a megadott sebességgel szolgálja ki a számítógépek összességét. Tehát már két számítógép egyidejű kapcsolódása esetén is csak a fele sebességgel tudjuk használni a hálózatot.

A hozzáférési ponttól 20 méterre levő számítógép, a szabványos 54 Mbit/s helyett a távolság miatt már csak 11 Mbit/s sebességel működne, de ha két számítógép kapcsolódik a hálózatra, akkor a sebesség is osztódik kétfelé. Így egy számítógép már csak kb. 5,5 Mbit/s sebességgel működik. Ha ebben az esetben a vezetékes hálózatra kapcsolódunk, akkor a sebességünk kb. 20 szoros lehet.

Híreink

  • ElérhetőségeinkTöbb ügyfél részéről is előfordult az utóbbi időben, hogy a hibabejelentést rossz címre küldte, ezért késve tudtuk elkezdeni a hiba elhárítását. Kérjük, hogy olvassa el, hogy melyik kapcsolattartási lehetőség a legjobb Önnek.
  • Képzési program az Abakusz Kft munkatársainakA feladataink elvégzéséhez állandó képzésre van szükség.

Ügyfeleink véleménye

  • Fenyősi Béla (Igm)Az Abakusz Kft jelenleg is üzemelteti rendszerünket, Osztrák székhelyű anyavállalatunk informatikai partnerével karöltve. Munkájukat megfelelő szakmai felkészültséggel, a vállalt reagálási és rendelkezésre állási időket pontosan betartva végzik.
  • Sáhó Dániel (Per-kor Kft)2008-ban több helyi rendszerüzemeltető cég közül esett választásunk az Abakusz Kft-re és nem bántuk meg. Szakmai felkészültségüknek köszönhetően megbízható és fejlett rendszert építettek ki nálunk. Igényeinkre gyorsan reagálnak, a személyes kapcsolat is kiváló.